Over Freeze

Als politieagent heb je vaak te maken met agressie, geweld en onvoorspelbare situaties. Aan de ene kant is het dan van groot belang om rustig te blijven en de dialoog aan te gaan, aan de andere kant moet je soms vliegensvlug beslissen en snel doorpakken.

Tijdens spannende situaties voel je vast wel eens je hart in je keel kloppen, of staat het zweet je juist in de handen. Dit soort uitdrukkingen geeft al aan dat lichamelijke belevenis een belangrijke rol speelt op kritieke momenten. Maar gek genoeg weten we nog helemaal niet hoe lichamelijke reacties tijdens spannende situaties samenhangen met beslissingen, of op de lange termijn misschien wel met veerkracht en weerbaarheid.

Daarom is in november 2014 gestart met het Freeze! Nationaal Politie Onderzoek. In samenwerking met de Politie Academie zijn we op zoek naar 400 deelnemers die de opleiding tot basis of allround politie medewerker volgen.

Doel:

De twee belangrijkste doelen van het Freeze! onderzoek zijn om de lichamelijke factoren in kaart te brengen die van invloed zijn op het maken van beslissingen in spannende situaties, en hoe die factoren samenhangen met veerkracht op de lange termijn. Een vraag die wij als onderzoekers graag willen beantwoorden is bijvoorbeeld:

Wat is de rol van automatische lichaamsreacties zoals hartslag tijdens het nemen van snelle beslissingen?

Inzichten die worden verkregen met dit onderzoek kunnen bijdragen aan de persoonlijke weerbaarheid van politieagenten Op de lange termijn zullen deze inzichten wellicht kunnen helpen bij het specifiek trainen van beslisvaardigheden tijdens kritieke momenten.

Wanneer je meer informatie over Freeze! wilt, neem dan contact met ons op, klik hier